Sfaturi de luni! Necesitățile copilului…

Dacă întrebi un părinte ce îşi doreşte pe termen lung pentru copilul său, cu siguranţă cel mai des întânlit răspuns este “să fie sănătos!”, “să fie fericit!”. Însă cum ştim că ceea ce facem este corect şi că va duce la împlinirea acestui gând? În general, părinţii se preocupă pentru sănătatea şi dezvoltarea normală a copilului său oferindu-i asistenţă medicală ori de câte ori este nevoie (în unele cazuri preventiv), alegând gradiniţa şi şcoala potrivită, ducându-l la diferite activităţi extraşcolare, oferindu-i un cămin, etc. Mai mult decât atât, copilul are cerinţe: mâncarea sa preferată, jucăria sa preferată, animăluţul său de companie mult dorit, petrecerea onomastică împreună cu preietenii săi, excursii, vacanţe, etc. Oferim atât de multe încât viaţa noastră, dorinţele noastre rămân pe locul doi, uneori nici acolo! Şi totuşi… simţim că nu-i suficient!

Sfaturi de luni! Necesitățile copilului...

Familia este cea mai importantă! Familia este modelul copilului!

Copilul are nevoie de familia sa cel mai mult! De timp petrecut împreună! Timp de calitate! În afara protecţiei , siguranţei şi bunurilor materiale, copilul are necesitatea de a trăi în armonie cu familia sa. Tu eşti modelul său! Implicarea, răbdarea şi calmul de care dai dovadă va fi imitat. Felul în care comunici cu el, cu partenerul de viaţă, cu şi despre prietenii tăi, este felul în care el se va raporta la ceilalţi. Modul în care reacţionezi la diverşi stimuli din exterior, felul în care te organizezi sau felul în care îţi petreci timpul liber, toate acestea îi vor oferi copilului orientare în viitorul său.

Copilul se hrăneşte cu mângâierile şi vorbele tale frumoase! Spune-i cât mai des “te iubesc!”, spune-i cât de mândru eşti că este copilul tău şi că tu eşti părintele său, arată-i cât de important este el pentru tine. Nu ai nevoie de un motiv pentru a face asta!Lasă-l să vadă şi să simtă iubirea, căci doar aşa va şti să o arate la rândul său. Fii modelul său!


Copil = copilărie

Copilăria este perioada în care copilul învaţă, se formează, îşi însuşeşte anumite deprinderi/abilităţi. Copilul se pregăteşte pentru a face faţă evenimentelor ce vor apărea în viaţa sa. Copilăria este zâmbet, joc şi inocenţă!

Joaca este foarte importantă pentru copil. El explorează şi experimentează! Chiar dacă unii adulţi o văd ca pe o pierdere de vreme, nu este deloc aşa! Prin joacă copilul învaţă să ia decizii, să soluţioneze probleme, să construiască relaţii, învaţă eşecul şi reuşita. Copilul adună în tolba sa emoţii, experienţe frumoase sau mai puţin frumoase, ce-l vor ajuta mai târziu în adolescenţă şi în viaţa adultă. Eşecurile sunt inevitabile şi normale. Fără greşeli nu am fi învăţat să mergem, nici să vorbim, nici să scriem. Ceea ce numim eşec în perioada copilăriei, poate avea consecinţe pozitive pe termen lung.


Iubeşte-l necondiţionat!

Mulţi copii au convingerea că:
“Părinţii mă iubesc doar atunci când iau note bune!”
“Părinţii mă iubesc dacă sunt cuminte!”
“Părinţii mă iubesc când îmi fac toate temele!”
Copilul trebuie să înţeleagă că este iubit pentru ceea ce este, independent de nişte cerinţe.
Sunt fericiţi şi au o stimă de sine înaltă şi stabilă, acei copii care:
[dt_sc_fancy_ul style=”rounded-tick” variation=”red”]

 • Sunt ascultaţi cu multă blândeţe şi răbdare, fără să fie criticaţi!
 • Sunt respectaţi şi nu primesc etichete!
 • Au parte de conversaţii plăcute, mărturii şi confesiuni din partea celor dragi!
 • Au păreri şi opinii, de care părinţii ţin cont!
 • Nu sunt constrânşi şi nici influenţaţi asupra alegerilor pe care le au de făcut!
 • Primesc răspunsuri tuturor întrebărilor şi curiozităţilor sale!
 • Au parte de fapte bune şi sunt încurajaţi la rândul lor să facă fapte bune!
 • Acceptă greşelile sale şi pe ale celorlalţi, înţelegând că le pot îndrepta!
 • Îşi au părinţii alături oricând au nevoie de ei!
 • Socializează împreună cu familia!
 • Au creat şi au menţinut o relaţie cu familia!

[/dt_sc_fancy_ul]

psiholog Toma Daniela

Distribuie:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Postari asemanatoare

Te rugăm să completezi datele din acest formular, iar noi te vom contacta în timpul cel mai scurt.

Informații despre elev
Informații despre părinte