„Studentă astăzi, mâine viitor cadru didactic”…Vorbele acestea mi-au răsunat în minte timp de trei ani de zile. Iată că a venit vremea ca acel „mâine” să devină „azi”, iar acum, absolventă a Facultății de Litere, Universitatea din București, mă pot numi profesor de limba și literatura română la Școala Gimnazială „Pro Ingenio”.
Datorită bagajului de cunoștințe pe care l-am acumulat pe parcursul anilor de studenție și a practicii pedagogice, am înțeles că profesia de învățător/profesor este complexă şi nobilă prin misiunea pe care o are de îndeplinit: formarea unor personalităţi autonome, cu capacităţi de gândire critică şi creativă, cu un profil moral autentic şi cu o înaltă profesionalitate.
De-a lungul unei zile, un profesor este nevoit să fie actor, prieten, soră medicală, antrenor, detectiv, părinte, căutător de comori care stau uneori, undeva, îngropate sub resemnare. Inocenţi nevindecabili, profesorii intră în jocurile copiilor, în clasă sau afară, nu atât spre a le arăta cum se face, cât pentru a descoperi lumea împreună. Odată ieşiţi din această convenţie, redevin dascăli, însă nu severi, încremeniţi în rigori sau şabloane, ci înţelegători şi răbdători cu fiinţele ce se plămădesc lângă noi. Fiecare elev simte nevoia de a fi preţuit, iubit, evidenţiat. Noi, profesorii, le putem demonstra elevilor preţuirea noastră prin fiecare cuvânt, gest, prin grija pe care le-o purtăm, făcând adânci popasuri în sufletele lor.
„Dragi elevi, protagoniști ai actului educațional, vreau să vă reamintesc cât de importantă este educația voastră și să vă încurajez să fiți disciplinați, implicați și curioși. Sunteți viitorul și sunteți capabili de mari realizări!
Dragi părinți, să ne amintim întotdeauna că educația este un parteneriat între elevi, profesori și părinți. Sunteți partenerii esențiali în dezvoltarea lor și în succesul școlar.”
„Nu există artă mai frumoasă decât arta educaţiei. Pictorul şi sculptorul fac doar figuri fără viaţă, dar educatorul creează un chip viu; uitându-se la el, se bucură şi oamenii, se bucură şi Dumnezeu.” – Sf. Ioan Gură de Aur
,,Cel mai bun educator este acela care cunoaşte mai bine vremea în care trăieşte , care percepe cu fineţe marile trăsături caracteristice ale vieţii contemporane şi care se bucură şi suferă din cauza acestei vieţi…” – Ernest Louis